Украйна има за цел да организира нова мирна среща на върха до края на тази година и иска този път Русия да присъства. Това заяви украинският посланик в Турция, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче изключи всякакви преки двустранни разговори с Москва на срещата.

От нахлуването на Русия в Украйна преди близо три години двете страни остават далеч една от друга по отношение на това как да сложат край на войната. Турция, Китай, Бразилия и други предложиха да посредничат в конфликта или да обсъдят предложения за мир, но напредък не беше постигнат.

Украйна следва "плана за победа" на президента Володимир Зеленски, а руският президент Владимир Путин заяви, че мирните преговори могат да започнат само ако Киев се съгласи да изостави големи части от територия, претендирана от Москва, и се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО.

Втората Мирна среща на върха за Украйна може да не се проведе през ноември

Втората Мирна среща на върха за Украйна може да не се проведе през ноември

Подготовката за нея обаче продължава

"Една от най-важните цели на тази среща на върха е да се постигне справедлив мир в Украйна. Тук не говорим за формат, в който Украйна и Русия седят една срещу друга и Украйна се вслушва в исканията на Русия", уточни посланик Васил Боднар.

"Това, което виждаме сега, е следното: международната общност, заедно с Украйна, ще седнат и ще съставят списък за това какви стъпки могат да бъдат предприети за справедлив мир в Украйна и те ще обсъдят какви искания да поставят на Русия въз основа на този списък", допълни той.

"Това няма да е пряка двустранна среща, най-вероятно ще бъде във формат, в който участват и трети страни и разговорите се водят чрез трети страни. Надяваме се да проведем тази среща на върха до края на годината".

Боднар отбеляза, че Турция, която се е стремила да поддържа сърдечни връзки както с Украйна, така и с Русия по време на войната, ще бъде важен участник поради опита си в посредничеството в други конфликти.

Украйна иска от партньорите си визия за края на войната с Русия

Украйна иска от партньорите си визия за края на войната с Русия

Преди срещата във "формат Рамщайн" на 12 октомври

Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна, осъжда инвазията и ѝ предоставя военна помощ , но същевременно се противопоставя на западните санкции срещу Русия, с която има важни отношения в областта на отбраната, енергетиката и туризма.

Очаква се турският външен министър Хакан Фидан да присъства на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в хърватския град Дубровник днес. Турски дипломатически източник разкри, че той ще повтори там позицията на Анкара, че всички мирни преговори трябва да включват и двете страни за "справедливо и трайно" решение.

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Москва отказва да бъде въвлечена в такова събитие