Кремъл отхвърли всички критики във връзка с нападението с нож срещу радио журналист с либерални възгледи като дело на "луд човек" на фона на обвиненията, че руската държава подклажда атмосфера на омраза към опозиционерите и инакомислещите, съобщава "Франс прес".

32-годишната радиоводеща Татяна Фелгенхауер беше нападната в понеделник в офисите на "Ехото на Москва" от мъж, който твърди, че има "телепатична" връзка с нея.

Нападател рани в ефир водеща на радио "Ехото на Москва"
Обновена

Нападател рани в ефир водеща на радио "Ехото на Москва"

Татяна Фелгензгауер е в болница

Тя претърпя хирургическа интервенция още вчера, като е била сложена на командно дишане, но е показала признаци на подобрение и днес вече е в съзнание.

"Действията на луд човек са действия на луд човек", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки: "Опитите да бъдат свързани с каквото и да е са абсолютно нелогични и погрешни."

Уточнява се, че Песков е изразил симпатия към пострадалата журналистка и радиостанцията.

Заподозреният, идентифициран като Борис Гритс на 48 години, очевидно психически нестабилен мъж, е проникнал в офисите на радиостанциите в центъра на Москва и се отправил към журналистката с нож, след като ослепил охранителя със спрей.

Руските медии, цитирайки роднина на заподозрения, изтъкват, че Гритс страда от мания за преследване.

Нападението се случи след редица атаки срещу журналисти и други известни личности, най-известната от които беше Борис Немцов, опозиционният лидер, застрелян на мост близо до Кремъл през 2015 г.

Нападение срещу опозиционния лидер Алексей Навални през тази година го остави почти сляп с едното око.

Известната журналистка и също радиоводеща от "Ехото на Москва" Юлия Латинина напусна Русия по-рано през годината след атаки срещу нейната кола и жилище.

Много коментатори обвиняват властите за атаката, заявявайки, че са създали атмосфера, в която подобно нападение стана възможно.

"Лудостта не се появява от въздуха", изтъкна редакторът на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, хвърляйки вината за атаката върху "атмосферата на омраза и подстрекателство" срещу журналисти.

Политическият редактор на най-големия опозиционен вестник "Новая газета" Кирил Мартинов заяви, че държавната пропаганда ефективно санкционира лов на вещици срещу инакомислещите и опозиционно настроените.

Фелгенхауер беше включена в очернящ документален филм на руския държавен телевизионен канал "Русия 24", който твърди, че "Ехото на Москва" било в таен сговор с чужди неправителствени организации за подриване на Русия.