Кремъл заяви в сряда, че е твърде рано да се коментира подробно "плана за победа" на украинския президент Володимир Зеленски, но Киев трябва да "изтрезнее" и да осъзнае безсмислието на политиките, които следва, предава "Ройтерс".

Зеленски представи в сряда своя "план за победа" от пет точки, който според него призовава за безусловна покана за Киев да се присъедини към НАТО и пакет за стратегическо неядрено възпиране за Украйна, наред с други неща.

Обръщайки се към парламента, украинският лидер каза, че е възможно да се прекрати конфликтът с Русия не по-късно от следващата година, ако неговият план бъде изпълнен сега.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че украинският план вероятно е "камуфлажен" план на САЩ, който според него е за използване на Киев за борба срещу Русия "до последния украинец".

"Но там може да има различен план, който може да бъде наистина мирен, ако режимът в Киев  осъзнае безсмислието на политиката, която следва, и осъзнае необходимостта от изтрезняване и осъзнаване на причините, довели до този конфликт, ", каза Песков.

Русия остава твърдо против присъединяването на Украйна към НАТО.

За два месеца Русия е превзела 5,5 пъти повече украинска територия, отколкото през 2023 г.

За два месеца Русия е превзела 5,5 пъти повече украинска територия, отколкото през 2023 г.

За деветте месеца на 2024 г. Москва е превзела 1559 квадратни метра. км.