В сряда Кремъл отрече информация на Ройтерс, че руският президент Владимир Путин е предложил прекратяване на огъня и замразяване на конфликта в Украйна на Съединените щати чрез посредници, предава ТАСС.

Попитан дали информацията на Ройтерс, че Русия е направила мирни предложения, е вярна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Не. Не е вярно".

Припомняме, че Ройтерс съобщи, че руският президент Владимир Путин е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. публично и частно чрез посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна.

Посредниците са се срещнали в Турция в края на 2023 г., според три руски източника, а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е телефонирал на съветника по външната политика на Путин Юрий Ушаков през януари.

Руски източник, запознат с контактите, заявил пред "Ройтерс", че американците са казали на Москва чрез посредници, че няма да обсъждат евентуално прекратяване на огъня без участието на Украйна и поради това разговорите са се провалили.

Путин копнее за отмъщение срещу Европа и САЩ

Путин копнее за отмъщение срещу Европа и САЩ

Агентът на КГБ е готов да се възползва от всяка слабост и да излее военна сила и злоба