Москва обвини Европейския съюз във враждебно поведение спрямо Русия, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че доставките на оръжие за Украйна са опасни и дестабилизиращи и само доказват, че Москва е права в усилията си да демилитаризира западната си съседка.

Украинската делегация пристигна за преговори край Припят

Украинската делегация пристигна за преговори край Припят

Беларуският президент е поел отговорност за сигурността ѝ

Европейският съюз заема неприятелска позиция към нас и предприема мерки, които не са приятелски, а враждебни към нас, подчерта Песков и допълни, че доставките на оръжие за Украйна биха се превърнали в "изключително опасен и дестабилизиращ фактор", който не само че няма да помогне за възстановяване на стабилността, но в дългосрочен план може да има много по-опасни последици.

Песков заяви, но без да предостави доказателства, че много украинци са били използвани като жив щит в това, което той нарече престъпление на украинските националисти. Той ги описа като жертви на пропагандата на страната си.

По негови думи много руснаци са дълбоко наранени от случващото се с техните роднини в Украйна, но обвини за това действията на украинските националисти.

НАТО увеличава военната подкрепа за Украйна

НАТО увеличава военната подкрепа за Украйна

Алиансът ще осигури средства за противовъздушна и противотанкова отбрана на страната

"Не само в президентската администрация, но и в цяла Русия огромното мнозинство от населението има приятели или роднини, които живеят в Украйна. Естествено, сърцата на всички страдат от това, което се случва с тях", изтъкна говорителят на Кремъл.

Западът увеличи доставките на оръжие за Украйна, за да й помогне да се защити от руската инвазия, която Москва нарича "специална военна операция", насочена към защита на цивилното население.

Песков отказа да коментира броя на жертвите от руска страна или да разясни разпореждането на президента Владимир Путин за привеждане "в специален режим" на руските сили за възпиране, включващи ядрения арсенал.