Русия е претърпяла загуби на военни при инвазията в Украйна, съобщи ТАСС.

Министерството на отбраната на Русия призна за загуби сред руски военнослужещи. Това каза говорителят на министерството Игор Конашенков в неделя.

"Руските военнослужещи показват смелост и героизъм по време на специалната военна операция. Но, за съжаление, сред тях има убити и ранени", каза той. В същото време, той твърди, че загубите на Русия са далеч по-малки от "загубите сред украинските войски" и националисти.

Повече от 2000 задържани на антивоенни протести в Русия

Повече от 2000 задържани на антивоенни протести в Русия

Повече от 5500 души вече са били задържани общо от четвъртък

Той каза също, че руски войници са пленени. "Знаем как украинските нацисти се отнасят към онези няколко руски военнослужещи, които са били пленени. Виждаме, че те използват същите изтезания като германските нацисти по време на Втората световна война, каза той.

Той обеща, че руските военни ще продължат да се отнасят хуманно към предаващите се украински войски. "Разбираме, че те положиха клетва пред народа на Украйна. Всички, които предадат оръжие и спрат съпротивата, ще бъдат освободени на семействата си", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин каза в телевизионно обръщение в четвъртък сутринта, че в отговор на искане на ръководителите на републиките на Донбас е взел решение за провеждане на специална военна операция, за да защити хората, "които страдат от насилие и геноцид от киевския режим в продължение на осем години". Руският лидер подчерта, че Москва няма планове за окупация на украински територии.

Сблъсъците са вече по улиците на Харков

Сблъсъците са вече по улиците на Харков

Съобщава се за крилати ракети от територията на Беларус

При изясняване на развитието на събитията, руското министерство на отбраната успокои, че руските войски не са насочени към украински градове, а се ограничават до удари срещу украинската военна инфраструктура. Няма никакви заплахи за цивилното население, според Москва.

Припомняме, че Украйна пусна сайт с информация за близките на руските войници, които са загинали или пленени при нахлуването. Сайтът е "РФ200 Ищи своих!". "Товар 200" са наричани транспортите с ковчезите на руските войници от войната в Афганистан.

Украйна пусна сайт с информация за близките на руските войници

Украйна пусна сайт с информация за близките на руските войници

Товар 200" са наричани транспортите с ковчезите на руските войници

Сайтът 200rf.com е създаден от украинското вътрешно министерство и събира информация от първите часове на инвазията. Публикуват се снимки и видeо, които се получават от местата на бойните действия.