Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства "положителните сигнали" за отношенията с Вашингтон след срещата на първите дипломати на Русия и САЩ и отказът на Вашингтон от някои санкции, информира "Франс прес".

Коментарите бяха направени след изостряне на напрежението между вражеските сили, което припомни Студената война, и докато руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън се подготвят за първата си среща.

Русия, Украйна, Сирия и енергетика - темите между Русия и САЩ

Русия, Украйна, Сирия и енергетика - темите между Русия и САЩ

Блинкен и Лавров се видяха очи в очи

Снощи в първите разговори на високо равнище между Москва и Вашингтон, откакто Байдън встъпи в длъжност, руският външен министър Сергей Лавров проведе почти двучасова среща в Рейкявик с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Лавров определи разговорите като "конструктивни" и "полезни", като посочи, че и двете страни разбират необходимостта от поправяне на отношенията.

Говорейки пред репортери след срещата Песков отбеляза, че фактът, че се е състояла, сам по себе си е "положителен сигнал".

Той обаче предупреди, че възстановяването на отношенията "няма да бъде лесно".

"Натрупаха се много проблеми", изтъкна говорителят на Путин.

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Германия е доволна, Русия е доволна, в доклад до Конгреса пише - "Отмяната на санкции е в национален интерес на САЩ"

Също вчера администрацията на Байдън се отказа от санкциите срещу компанията Nord Stream 2 AG, контролираният от Русия строител на газопровода между Русия и Германия, който Вашингтон нарече геополитически риск за сигурността.

Този ход целеше деескалация на напрежението с Берлин във връзка с проекта на стойност 12 млрд. долара, а Песков го определи като "положителен сигнал" за отношенията между САЩ и Русия.

Въпреки че Лавров не отговори на въпроса дали Русия официално се е съгласила на очакваната среща между Байдън и Путин, Блинкън каза, че очаква тя да се случи през следващите няколко седмици.