В Кремъл обмислят да хвърлят в битката за президентския пост през следващата година жена за спаринг партньор на Владимир Путин, пише руският в. "Ведомости", позовавайки се на източници от Кремъл и приближени до него експерти.

Разглеждат се между 5 и 7 кандидатури, три от които са от партията "Справедлива Русия": председателката на Социалдемократическия съюз на жените в Русия Наталия Великая, лидерът на Националния родителски комитет Ирина Волинец и членът на централния съвет на партията Ирина Петеляева.

Била е съгласувана и кандитурата на жена, която не членува в никоя партия, уточнява човек, близък до администрацията на руския президент.

Идеалният вариант била телевизионната водеща Ксения Собчак, която демонстрира образ на съвременна млада жена, която иска да влезе в политиката, посочва друг източник, като допълва, че тя е интелигентна, ярка, интересна, но нейният образ не съответства напълно на образа на типичната руска жена.

Междувременно Собчак коментира, че била изненадана, че не е била попитана от медията по темата.

Друга от спряганите жени - Наталия Поклонская, определи като "глупости" информацията за възможно нейно участие в изборите.

По-късно прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, заяви, че в Кремъл не били мислили за възможно участие на жени кандидати в президентските избори.