Кремъл отрича президентът Владимир Путин да "опипва почвата" със Съединените щати за възможни преговори за прекратяване на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Освен това той не обмисля отпадане на ключови изисквания за статута на сигурността на Украйна.

Опровержението идва, след като в новина на "Блумбърг" се посочва, че Путин "опипва почвата" дали Вашингтон е готов да се включи в преговори и се е свързал със Съединените щати чрез непреки канали.

Медията се позовава на двама души, близки до Кремъл, които твърдят, че Путин "може да е склонен да обмисли отказ от настояването за неутрален статут на Украйна и дори в крайна сметка да се откаже от съпротивата срещу евентуално членство в НАТО - заплахата от което е основно оправдание на Русия за инвазията".

Запитан дали Москва наистина е готова да се откаже от исканията относно Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отсече: "Не, това е погрешна информация, която категорично не отговаря на действителността".

Сергей Лавров: Русия никога не е отказвала преговори

Сергей Лавров: Русия никога не е отказвала преговори

Той призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да се вслушат в руската позиция "докато все още има време"

Русия остава отворена за преговори за уреждане на украинския конфликт и предпочита да постигне целите си с дипломатически средства, посочи още той, цитиран от ТАСС.

"Решени сме да постигнем целите си. И бихме предпочели това да се случи с дипломатически средства. В противен случай, военната операция ще продължи, докато ги постигнем", натърти Песков.

На свой ред говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън заяви, че на Съединените щати не им е известно да има промяна в позицията на Русия по отношение на Украйна.

"Не знаем за описаните промени в позицията на Русия. От Украйна зависи да реши дали, кога и как да преговаря с Русия", подчерта тя.

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта