Разширяването на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) е предмет на дискусия, Москва не смята за необходимо да излага позицията си относно приемането на конкретни нови страни, докато тази тема не бъде обсъдена от всички страни от асоциация. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Представителят на Кремъл беше запитан как Русия гледа на възможността Аржентина, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да се присъединят към БРИКС.

"Това е предмет на дискусия. Ние не смятаме, че трябва да изпреварваме и преди те [дискусиите] да се проведат между страните-членки на БРИКС, трябва да заявим нашата позиция. Във всеки случай става дума за страни с с което имаме достатъчно конструктивно взаимодействие в различни области", каза прессекретарят на президента.

В същото време Песков подчерта, че според руската страна "под една или друга форма разширяването на БРИКС ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на тази организация". "В каква форма и доколко, тепърва ще обсъдим на предстоящата среща на върха", добави той.

Възможност за въвеждане на валутата на БРИКС

Въвеждането на единна валута в БРИКС и други асоциации едва ли е осъществимо в близко бъдеще, заяви прессекретарят на президента на Руската федерация.

"Много страни гравитират към траекторията на използването на национални валути във взаимните разчети и, естествено, се водят експертни дискусии относно възможността, целесъобразността и осъществимостта на плановете за въвеждане на национална валута на някакви интеграционни процеси."

"Това все още е дискусионен процес, ясно е, че ще бъде удължен във времето, в краткосрочен план това едва ли е осъществимо", каза той, коментирайки предложението на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва да се мисли за създаване на единната валута на БРИКС и южноамериканския общ пазар (Меркосур) за използване при взаимни разплащания.

Според Песков процесът на дедоларизация на световната икономика "тече неумолимо".

"Използването на национални валути вече е реалност, която се разраства в световен мащаб. И към тази практика прибягват не само страни, които са изправени пред санкционни ограничения, но и тези, които не са - те разбират, че ползите от този режим при осъществяването на външноикономическа дейност", добави Песков.

Той отбеляза, че въвеждането на единна валута на следващата среща на БРИКС едва ли е осъществимо, "но това не означава, че не трябва да се обсъжда". "Дискусиите по този въпрос, разбира се, ще продължат", подчерта говорителят на Кремъл.

Преди ден президентът на Бразилия призова за отхвърляне на долара в международната търговия и създаване на алтернативи на американската валута, включително за разплащания между членовете на асоциацията БРИКС.

Прeдставителят на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал каза, че сега около 30 държави проявяват интерес да се присъединят към БРИКС, някои от тях са подали официални заявления, включително Алжир, Бангладеш, Египет и Етиопия.

Индийският вестник Business Standard, позовавайки се на свои източници, съобщи, че пет страни могат да бъдат приети в БРИКС на срещата на върха в Йоханесбург на 22-24 август: Аржентина, Египет, Индонезия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Тази година Южна Африка председателства БРИКС. С настъпването на 2024 г. председателството преминава към Русия.

Бразилия основен противник на разширяването на БРИКС

Бразилия основен противник на разширяването на БРИКС

Предлагат страни партньори да биват приети без да стават пълноправни членове