Москва се надява първата среща на четири очи между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп в петък ще установи ефективен работен диалог между двамата мъже, отбелязаха от Кремъл, цитирани от "Ройтерс".

Срещата, която трябва да се проведе в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20, ще бъде внимателно наблюдавана във време, когато отношенията между двете страни остават обтегнати заради американските твърдения за руски хакерски атаки срещу американския изборен процес, заради връзките на приближени на Тръмп с Москва, както и заради Сирия и Украйна.

Тръмп и Путин се срещат за първи път на 7 юли в Хамбург

Тръмп и Путин се срещат за първи път на 7 юли в Хамбург

По време на срещата на върха на Г-20

"Това е първата среща, първият път, в който двамата президенти ще се запознаят - това е най-важното в случая", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"Очакването е, ще бъде създаден работен диалог, който е жизненоважен за целия свят, когато става дума за повишаване на ефективността при разрешаването на критична маса конфликти", допълни Песков.

Срещата ще сондира дали има шанс и готовност двете страни да се борят с международния тероризъм заедно в Сирия, посочи още той, отбелязвайки, че Путин щял да обясни позицията на Москва за конфликтите както в Сирия, така и в Украйна.

Ала Песков изтъкна, че краткият формат на срещата означава, че руският държавен глава може да не разполага с достатъчно време, за да направи обстоен анализ на това, което Москва разглежда като причини за кризата в Украйна.

Три години след като Русия анексира Крим от Украйна и проруските сепаратисти овладяха източната част на страната, са налице слаби признаци за мирно решение в Източна Украйна, въпреки споразумението за прекратяване на огъня, подписано през февруари 2015 г. в Минск.

Срещата с Тръмп ще бъде "добър шанс за повтаряне на позицията на Русия, че Минските споразумения нямат алтернатива, че Минските споразумения трябва да бъдат приложени, и че трябва да се предприемат мерки за прекратяване на провокациите, които за съжаление украинските въоръжени сили все още извършват", настоя Песков.