Руската държава се опитва да поддържа последователност дискурса по оправдаване и обосновка на войната: че нахлуването в Украйна прилича на съветския опит от Втората световна война и е противопоставяне на съвременния нацизъм. Последователността в аргументацията обаче не се получава. Това коментира в днешния си доклад британското разузнаване към военното министерство.

На 18 април 2023 г. руските държавни медии обявиха, че от "съображения за сигурност" се отменят годишните възпоменателни маршове "Безсмъртният полк", посветени на Великата отечествена война". Според британското военно разузнаване в действителност обаче е по-вероятно властите да са ги отменили не поради "съображения за сигурност", а заради притеснения, че в маршовете ще се включат много роднини и близки на загинали в т.нар. от руснаците специална военна операция в Украйна, която тече и в момента. Така участниците в "Безсмъртния полк" биха привлекли вниманието към тежките загуби и множеството жертви, които Русия дава в настоящата война.

Маршът на „Безсмъртния полк“ няма да се състои

Маршът на „Безсмъртния полк“ няма да се състои

Заради риска, който съществува в регионите на РФ, не само в Крим

Британското разузнаване насочва и към други непоследователности в оправдателния дискурс на Руската федерация. Припомнят се думите на Евгений Пригожин, който публично изрази съмнение, че в Украйна има нацисти, както твърдят Кремъл и неговата пропаганда.

Друг пример за подобна непоследователна пропаганда се вижда във факта, че на 12 април държавната информационна агенция РИА Новости съобщи за някои "уникални" документи от архивите на ФСБ, които сочат участието на нацисти в убийствата в Катин.

В действителност убийствата са извършени през 1940 г. и за тях отговаря НКВД - организация, която по-късно се превръща във ФСБ. Дори руската Държавна дума през 2010 г. официално осъжда Йосиф Сталин за това, че е наредил тази екзекуция на 22 000 полски граждани, предимно от елита на нацията.

Германското разузнаване: Неонацисти се бият в Украйна, но на страната на Русия

Германското разузнаване: Неонацисти се бият в Украйна, но на страната на Русия

Сътрудничеството с тези групи довежда до абсурд заявената от Кремъл причина за войната - така наречената "денацификация" на Украйна