Русия продължава да крие имената на виновните за трагедията в Катин, заяви полският вицепремиер и министър на културата Пьотр Глински, цитиран от Укринформ.

"Съветският съюз в продължение на 50 години заблуждаваше общественото мнение за това престъпление и призна за извършването му едва две години преди разпада си. Същевременно Руската федерация - юридически и, за съжаление, идеен правоприемник на тази тоталитарна държава, не се реши да назове поне символично лицата, отговорни за престъплението в Катин." - подчерта Глински.

Той напомни, че през 2004 г. главната военна прокуратура на Русия прекрати разследването за разстрелите в Катин, при които руските служби избиват най-малко 22 хиляди полски офицери и интелектуалци.

Съдът в Страсбург: Разстрелите при Катин са военно престъпление

Съдът в Страсбург: Разстрелите при Катин са военно престъпление

22 хиляди пленени полски военни са убити през 1940 г.

"Имената им (на виновните - б. р.) не бяха огласени официално, а самото постановление за прекратяване на делото, както и други материали от разследването са засекретени.

Руските власти признаха - и продължават да го правят - че заради националните интереси на Русия имената на виновните трябва да останат заключени със седем катинара", подчерта полският вицепремиер.

Институтът за националната памет на Полша отдавна настоява Русия да предаде материалите по военното престъпление, извършено в Катин, но Москва отказва да сътрудничи по този въпрос.

Европейският съд по правата на човека критикува Русия за Катин

Европейският съд по правата на човека критикува Русия за Катин

В решението на съда в Страсбург се казва

По решение на държавното ръководство на Съветския съюз през март и април 1940 г. са застреляни без съд и присъда около 22 хиляди полски военнопленници - представители на военния и обществения елит на Полша. Те са погребани в масови гробове близо до Катин, Твер, Харков и в Биковна.

На 10 април 2010 г., при самолетна катастрофа край Смоленск, загина полска делегация, отиваща в Русия, за да почете жертвите от Катин на 70-ата годишнина от трагичните събития. Сред 96-те жертви са тогавашният президент Лех Качински и съпругата му, бившият президент в изгнание Ришард Качоровски, министри, парламентаристи, военни. Обстоятелствата, при които Полша загуби голяма част от политическия си елит и до днес остават неизяснени. Москва отказва да предаде на Полша останките от самолета.

Катин - трагедията, която Сталин не можа да скрие

Катин - трагедията, която Сталин не можа да скрие

Анджей Вайда разказва една от най-болезнените истории за полския народ