Последният филм на големия полски режисьор Анджей Вайда е посветен на масовото убийство на хиляди полски военнопленници в Катин.

Това е първото кинематографично приближаване към една от най-болезнените теми на полското обществено съзнание.

След нападението на Съветския съюз над Полша (17. 09. 1939 г.) близо 4500 полски офицери и кадети са затворени в лагера Козелск на територията на СССР.

Повечето от тях са избити по заповед на Сталин в Катин, близо до Смоленск, през април и май 1940 г.

Общо 15 000 офицери, войници и полицаи, държани в лагерите в Козелск, Осташков и Старобелск, са убити.

През 1943 г. германците обявяват, че са открили масовите гробове край Катин. Съветският съюз не поема отговорност и обвинява фашистите за престъплението. През 1944 г. доказателствата са фалшифицирани.

Едва през 1990 Михаил Горбачов най-сетне признава, че Русия е виновна за разстрела и потвърждава наличието на още две гробни полета близо до Катин. Оценките са, че труповете са близо 25 700.

Горбачов прави изявление, че за всичко е виновен комунизмът и тоталитаризмът. Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до този случай, от които става ясно, че разстрелите наистина са били извършени през април и май 1940 г. от части на Народния комисариат по вътрешните работи.

В комунистическа Полша всеки, който е обсъждал Катинското клане, е бил тормозен от милицията. За света това престъпление така и не съществува.

За поляците престъплението е особена трагедия - то е част от плановете на Германия и СССР да унищожат интелектуалния потенциал на нацията.

Фашистите са убивали полски интелектуалци - например професорите от Ягелонския университет - или са ги затваряли в концентрационни лагери по същата причина.

На 81 години, почетен с многобройни отличия на световното кино, създателят на "Пепел и диаманти", на "Човека от мрамор" и "Човека от желязо" Анджей Вайда от десетилетия се готви да обхване със силата на изкуството най-жестоката драма на своя народ.

Тя е трагична и за неговата лична семейна история. Баща му Якуб Вайда, 43-годишен офицер, е сред разстреляните в Катинската гора.

Лъжата и човешкото страдание са двата полюса във филма, между които режисьорът вплита човешки съдби и политически конфликти.

„Филмът не представлява историята на самото престъпление. Той разказва историята на лъжата за него.

Семействата на избитите е трябвало да живеят с тази лъжа години наред. Тяхната съдба е главната тема на филма", споделя Вайда.

Официалната премиера на „Катин" у нас е в Cinema city на 9 май от 20:00.