Нов газов скандал се разгоря в Брюксел около подписаната между ЕС и Украйна декларация за модернизация на газопреносната система на страната.

Според постигнатите договорености ЕС отпусна на Украйна заем от 2,5 млрд. евро за модернизация на газопреносната й система.

По предварителни оценки лихвата по заема ще е LIBOR плюс един процент.

Постигнатите в Брюксел договорености веднага предизвикаха острата реакция на Кремъл.

„Всяка едностранна и двустранна договореност може да предизвика преразглеждането на всички договори за доставката на газ и така да се застраши енергийната стабилност на ЕС", рязко предупреди руският енергиен министър Сергей Шматко.

Според него само тристранно споразумение с участието на Кремъл ще е от полза за всяка една от страните. Русия настоява да участва в модернизацията на украинската газопреносна система, защото тя е тясно свързана с руската.

Украйна се съгласи да отдели оператора на мрежата "Укратрансгаз" от държавната "Нафтогаз Украйна", която се занимава с добива, транспорта и преработката на нефта и газа.

Освен това чиновниците се договориха за откриване на газовата система за достъп на компаниите, които биха искали да транспортират газ и да използват подземните газохранилища.

Киев обеща и да разработи план за реформиране на газовия сектор до 2011 година.