Референдумът за статута на Крим ще се проведе на 16 март, обяви вицепремиерът на автономната република, предаде РИА "Новости".

Върховният съвет на Крим прие решение за провеждане на референдум за статута на Крим на 16 март, съобщи пред журналисти вицепремиерът Рустам Темиргалиев.

По думите му допитването ще включва два въпроса.

САЩ оборва 10 измислици на Путин
Още...

Първият - искате ли автономната република да се присъедини към Руската Федерация и вторият - искате ли възстановяване на конституцията на Крим от 1992 година, допълни той.

Според текста на кримската конституция от 1992 година автономната република влиза в състава на Украйна и определя с нея своите отношение въз основа на договор и споразумения.

Междувременно бе съобщено, че кримският парламент е гласувал единодушно в полза автономията да стане част от Русия.

Парламентът на Крим прие предложение Крим да се присъедини към Русия. Руският президент и парламентът са помолени да разгледат молбата", каза депутатът Григорий Йофе за „Франс прес".

По думите на парламентарния шеф Константинов решението депутатите са взели единодушно като отговорни политици.

Надяваме се референдумът на 16 март да подкрепи решението ни. Ние живеем тук и най-добре усещаме ситуацията, коментира още Владимир Констинтинов.

Руската Държавна дума обяви, че е готова да разгледа нужния законопроект още следващата седмица. Лидерът на „Справедлива Русия" Сергей Миронов подчерта, че Държавната дума на Русия може да обсъди следващата седмица законопроект, с който Крим да се присъедини към Русия.

Кримският законодателен орган няма официално власт за провеждане на референдум, но полуостровът е все още под руски контрол. Стана ясно, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил за РИА "Новости", че руският президент Владимир Путин обсъжда въпроса за Крим с руския Съвет за сигурност.

Новината за референдума бе одобрена от хиляди руснаци, събрали се пред кримския парламент. Те викаха „Русия!".

Повече от 70 % от жителите на Крим подкрепят влизането на полуострова към Руската федерация, коментира по-късно вицепремиерът Рустам Темиргалиев.

Икономическият министър на Украйна Павло Шеремета заяви пред журналисти, че заплануваният за 16 март референдум в Крим е незаконен. „Моята позиция е, че референдумът е противоконституционен", обяви той.

Действащият президент на Украйна Александър Турчинов обяви, че властта в Крим е незаконно и работи под натиска на допрян в главата пистолет.

Припомняме, във вторник председателят на кримския парламент Володимир Константинов обяви, че датата за референдума за разширяване автономията на Крим остава на 30 март и няма да се изтегля за по-рано.

„Всички се съгласиха, че изтеглянето му за по-рано е крайно рисковано от организационна гледна точка", коментира Константинов.

По думите му за решаване на организационните въпроси са необходими минимум две заседания на парламента.

Иначе по-рано премиерът на Крим Сергей Аксьонов е заявил, че има 11 хиляди войници от „самоотбраната", които контролират достъпа до региона и са блокирали всички военни бази, които не са се предали.

Повече от половината население на Кримския полуостров е от руснаци.