Депутатите от Държавния съвет на Крим се обърнаха към руските правоохранителни ведомства с молба да разследват геноцида по отношение на кримчани от страна на Украйна, съобщи ТАСС.

"Държавният съвет на Крим призовава Генералната прокуратура на Руската Федерация, на Следствения Комитет на Руската федерация да разследва дали има геноцид срещу жителите на Република Крим депутатите на Върховната Рада на Украйна, в това число и в създаването на пестъпни групировки, чиито цели се явяват причина за увреждане на здравето на хората в условията на блокадата на Крим", се казва в документите.

Депутатите смятат, че за престъпленията, свързани с т.нар. блокада на Крим, не трябва да има давностен срок. "Убедени сме, че терористите и техните съучастници, които посягат на живота и здравето на гражданското население на Кримския федерален окръг, няма да се освободят от отговорност. Това престъпление няма срок на давност и виновните рано или късно трябва да понесат заслужено наказание", се казва в обръщение.

В кримския парламент също смятат да повдигнат въпрос за признаване на геноцид по отношение на жителите на региона от страна на украинските власти в международната организация. Депутатите потърсиха съдействие и от външно министерство на Русия. Етапите на блокада на Крим от 26 април 2014 година в Украйна започнаха с отклоняване на река Днепр по Северо-Кримския канал, така че водите й да не стигат до Крим.

На 20 септември 2015 година депутатите от Върховната рада Мустафа Джемилев и рефат Чубаров, а също и бившият вицепремиер на Крим, собственик на телевизия АТР Ленур Ислямов обяви т.нар. "продоволствена блокада на Крим", която ограничава пропуска на камиони с товари чрез пограничните пунктове.

Активисти, които не са регистрирани в Русия татарски меджлис, заедно с бойци от забранения на територията на Русия "Десен сектор" блокират излизането на камиони с товари от Украйна за Крим. На 16 декември стана известно, че украинското правителство легализира тази блокада.

На 22 декември в резултат на организирано от радикалите сриване на четири опорни електропреносни стълба в Херсонска област е напълно прекратена доставката на електроенергия от Украйна на Кримския полуостров.

Въведен е режим на извънредна ситуация, свързана с енергодефицит. За икономия на полуострова е започнат режим на тока, Действията по срутването на електропроводите в Крим се смятат за терористичен акт.

Води се разследване по наказателно дело за "диверсия". Търговско-икономическата връзка на Крим и Украйна, включването на Крим и на Севастопол в състава на Руската федерация. На 11 март 2014 година Върховният съвет на Крим и Севастополския държавен съвет приеха Декларация за независимост на Автономната Република Крим и град Севастопол.

На 16 март общокримския референдум, 96,77% от гражданите на Крим и 95,6% в Севастопол гласуваха "За" присъединяване към Русия. Избирателната активност бе 83,1% в Крим и 89,5% в Севастопол.

На 17 март Върховният съвет на Крим прие постановление, според което Крим бе провъзгласен за независима суверенна държава.В този документ се съдържа обръщение към Русия и предложение да приемат Крим в състава на Руската федерация в качество на нов субект със статус на република. В този ден президентът на Русия подписа указ за признаване на Република Крим за суверенна и независима държава.

На 21 март Владимир Путин подписа федералния закон за ратификация на Договора и федералния конституционен закон за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Руската федерация в качеството на субект на Федерация, а така също и Указ аз образуване на Кримския федерален окръг, в който влиза Република Крим и град федералното значение на Севастопол.

На 11 април бе приета Конституция на Република Крим, съгласно която държавните езици се явяват руския, украинския и кримско-татарския.