"Единици" от американските стратегически бомбардировачи B-1B Lancer към момента са в боеготовност. Това съобщава изданието Air Force Times, позовавайки се на данни от комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Във връзка с това възможностите на Пентагона да нанася удари на далечни разстояния са се оказали под заплаха, допълва изданието.

Причината за лошото състояние на флота от бомбардировачи B-1B е възрастта на самолета, последният от които е бил произведен преди 31 години, както и липсата на ресурси, необходими за тяхната поддръжка. По данни на една от подкомисиите на Конгреса, положението с B-1B се е влошило толкова много, че екипажите им се прехвърлят на други машини, тъй като няма достатъчно самолети за провеждането на тренировки.

B-1B е свръхзвуков стратегически бомбардировач с променливо крило, един от трите вида тежки бомбардировачи на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ. Предназначен е за поразяване на стратегически цели на противника, използвайки както ядрени, така и конвенционални оръжия, а също така и за подкрепа на силите с общо предназначение.

Използван е в операции на военновъздушните сили на САЩ в Косово, Афганистан, Иран и Сирия. Общо в американската военна авиация има 62 самолета от този тип.