На първичните избори за номинацията на Републиканската партия за Белия дом сенаторът от Тексас Тед Круз спечели нова победа – в щата Колорадо, предадоха информационните агенции.

Круз получава подкрепата на 34 делегати за предстоящия партиен форум на републиканците, с което скъсява преднината на смятания доскоро за фаворит Доналд Тръмп.  

По данни на телевизионния канал Fox News, сенаторът от Тексас е спечелил 13 делегати допълнително към подкрепата, която му е обещана в Колорадо в петък.   

Към момента той има 545 делегати, Тръмп — 743, Джон Кейсик – 143.

„Днес сме свидетели на още една изразителна победа за консерваторите-републиканци и американците, които са загрижени за бъдещето на страната ни. Юта, Северна Дакота, Уисконсин и днешните невероятни резултати в Колорадо показват, че републиканците се обединяват зад нашата кампания, защото те искат лидер с реални решения, която ще върне работните места, свободата и сигурността.” – заяви Круз, цитиран от Fox News.  

Междувременно, на първичния вот на Демократическата партия в  Уайоминг сенатор Бърни Сандърс победи Хилари Клинтън. Това е седмата му победа на изборите в последните осем щата от проведените до момента гласувания на демократите, посочва Би Би Си.    

Засега Клинтън остава фаворит в надпреварата на своята партия. Тя разполага със 1756 делегати, а Съндорс – с 1068. За спечелването на номинацията са необходими 2383 делегати.  

Същевременно последните победи на Сандърс в щатите Вашингтон, Аляска, Айдъхо, Юта, Хавай и Уисконсин показват, че подкрепата за Клинтън е все по-слаба сред белите и либералните делегати, отбелязва „New York Times”. В Уайоминг делегатите са основно от тези две групи. Изданието отбелязва, че Клинтън се е отказала да води кампания в този щат, за да може да се подготви за вота в Ню Йорк и Пенсилвания, където се излъчват повече делегати.

Официално кандидатът на демократите за президентските избори в страната ще бъде обявен на партийния конгрес, който ще се проведе между 25 и 28 юли във Филаделфия.

Републиканците ще посочат своя кандидат на форума си в Кливланд между 18 и 21 юли.