Руската телевизионна водеща Ксения Собчак обяви, че подкрепя санкциите срещу Русия, наложени от САЩ.

"Смятам, че Русия е отговорна за ужасните международни отношения, които се създадоха. Ние нарушихме нормите на международното право, а съгласно международното право, Крим е украински", изтъкна Собчак в интервю за СиЕнЕн.

Ксения Собчак предложи в Крим да се проведе нов референдум

Ксения Собчак предложи в Крим да се проведе нов референдум

"Русия наруши международните си задължения"

По думите на ТВ водещата, обикновените хора не трябва да страдат заради санкциите. "Например, сега студентите в Русия не могат да получат американска виза, това не е справедливо към тях, така че защо е необходимо да се наказва руския народ за политиката на човек, когото те не подкрепят?", изтъкнала тя.

Собчак по-рано нарече Крим украинска територия, а също така предложи провеждането на нов референдум за териториалната принадлежност на полуострова.

Кремъл коментира думите на Ксения Собчак, че Крим е украински

Кремъл коментира думите на Ксения Собчак, че Крим е украински

Изявленията ѝ били "погрешни по същност и форма"

През октомври тя обяви намерението си да участва в президентските избори в Русия през 2018 г., като се позиционира като кандидат "против всички", макар че критици я смятат за "мюре" на Кремъл, като целта е да се създаде видимост за  конкурентност на изборите, както и че в страната има свобода на словото, тъй като по принцип в Русия по никакъв начин не се толерира говорене, подобно на това на Собчак. 

Планове за кандидатиране на президентските избори обявиха също Владимир Жириновски, лидерът на партията "Яблоко" Григорий Явлинский, а също така журналистката и правозащитничка Екатерина Гордон.

Да се кандидатира на изборите желание заяви и либералният опозиционер Алексей Навални, но едва ли ще бъде допуснат заради влязла в сила присъда, която според него е политически мотивирана.