Изявленията на Ксения Собчак относно териториалната принадлежност на Крим са погрешни "по същност и форма", принадлежността на полуострова не подлежи на обсъждане - той де факто и де юре е неразделна част от Русия. Това изтъкна прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

По-рано на първата си пресконференция след обявяването на намерението си да участва в руските президентски избори Ксения Собчак заяви, че смята Крим за част от Украйна, а възстановяването на отношенията между Русия и Украйна - основна задача на Руската федерация. Думите ѝ, разбира се, предизвикаха голям отклик и критики от страна на много руски политици.

Ксения Собчак настоя за освобождаването на политическите затворници в Русия

Ксения Собчак настоя за освобождаването на политическите затворници в Русия

Въпреки това е смятана за "прокси" на Кремъл

Песков не отговорил в прав текст на журналистически въпрос дали според него срещу Собчак ще бъде образувано наказателно производство за призиви към нарушаването на териториалната цялост на Руската федерация, като отбелязал, че привличането към наказателна отговорност не бил въпрос, който е от компетенциите на Кремъл.

Самата Собчак по-рано коментира, че не трябва да бъде съдена за думите си за Крим: законът забранява подбуждането към отцепване или нарушаване на териториалната цялост, но не забранява изказването на мнения, които се разминават с тези на държавата.

Известната ТВ водеща Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия

Известната ТВ водеща Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия

Подкрепя опозиционния лидер Алексей Навални