Известната руска телевизионна водеща Ксения Собчак обяви, че ще се кандидатира на президентските избори в Русия, които ще се проведат през март догодина, след като се очаква Владимир Путин също да се впусне в надпреварата за пореден мандат.

Собчак призна, че е малко вероятен кандидат и заяви, че подкрепя опозиционния лидер Алексей Навални, който няма право да се кандидатира. Въпреки това той я предупреди да не се кандидатира, като някои коментатори сега прогнозират разцепление в средите на опозицията.

Кремъл приветства нейната кандидатура, изтъквайки, че тя била напълно в съответствие с конституцията.

Навални понастоящем излежава 20-дневна присъда в затвора заради организирането на неразрешени от властите протести, припомня БиБиСи.

Той няма право да се кандидатира за президент заради осъдителна присъда за злоупотреби, която според него е изфабрикувана.

Русия да плати компенсация на Навални, реши евросъд

Русия да плати компенсация на Навални, реши евросъд

Спечелихме. Благодаря на всички за подкрепата

Собчак, журналист и телевизионен водещ, призова да бъде премахната забраната Навални да се кандидатира за изборите.

Тя изтъкна, че искала да бъде "говорител на онези, които не могат да бъдат кандидати".

"Аз съм против революцията, но аз съм добър посредник и организатор", написа Собчак в писмо, публикувано на сайта на бизнес ежедневника "Ведомости".

Предизборната кампания в Русия започва около 7 декември, когато политическите партии се очаква да проведат конгреси, за да номинират кандидатите си.

Президентът Путин, който за първи път стана президент през 2000 г., все още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат.

35-годишната Ксения Собчак е дъщеря на Анатолий Собчак, покойния бивш кмет на Санкт Петербург и човекът, който през 1990-те години назначи малко известния тогава бивш агент на КГБ Владимир Путин в кметската управа на града.

Наричана "руската Парис Хилтън", Ксения Собчак спечели славата си, водейки популярно риалити шоу.

Тя предизвика учудване и леко неодобрение, след като се присъедини към опозиционните протести през 2012 г. срещу Путин.