35-годишната руска телевизионна водеща Ксения Собчак, която иска да се кандидатира за президент на Русия, откри първата си пресконференция от предизборната кампания, като поиска освобождаването на всички политически затворници в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Известната ТВ водеща Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия

Известната ТВ водеща Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия

Подкрепя опозиционния лидер Алексей Навални

Собчак обяви кандидатурата си за президент през миналата седмица, като изтъкна, че Русия се е уморила от настоящия си политически елит. Критиците смятат, че планът на Собчак допълнително ще фрагментира опозицията, докато придава легитимност на предстоящите през март догодина избори, създавайки впечатление за състезателност в тях.

Ксения Собчак, която е дъщеря на ментора на президента Владимир Путин, бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, откри днешната си пресконференция, настоявайки всички руснаци, осъдени по политически причини, да бъдат освободени.

Тя се присъедини към протестите против Кремъл и често критикува правителството, но в същото време избягва да критикува самия Путин. Тя се обявява против всички политици, което е основният ѝ предизборен лозунг. 

Путин все още не е казал дали ще се кандидатира за пореден мандат, като масово се очаква да го стори.

Кремъл отрича да има общо с кандидатурата на Ксения Собчак за президент

Кремъл отрича да има общо с кандидатурата на Ксения Собчак за президент

Твърди се, че е тя е "мюре"