Кубинците одобриха на референдум в неделя нов кодекс на "семейното право", съобщи АП. 

Той би позволил на двойки от един и същи пол да се женят и осиновяват, както и предефинира правата на децата и бабите и дядовците.

Това съобщиха официални лица в понеделник.

Промените са факт, въпреки че опозицията на националния референдум беше необичайно силна срещу управляващата комунистическата партия.

Мярката, която съдържа повече от 400 алинеи, беше одобрена от 66,9% срещу 33,1%, каза президентът на Националния избирателен съвет Алина Балсейро Гутиерес пред официалните медии, въпреки че бюлетини от няколко места все още не са преброени.

Реформите срещнаха необичайно силна открита съпротива от нарастващото евангелско движение в Куба - и много други кубинци - въпреки широката правителствена кампания в полза на мярката, включително хиляди информационни срещи в цялата страна и обширно медийно отразяване.

Изборите в Куба - в които не е разрешена друга партия освен комунистическата - рутинно водят до маржове на победа от над 90% - както и референдумът за голяма конституционна реформа през 2019 г.

И в Куба мислят да легализират гей браковете

И в Куба мислят да легализират гей браковете

Това ще е гарантирано в новия Семеен кодекс

Кодексът ще позволи сурогатна бременност, по-широки права на бабите и дядовците по отношение на внуците, защита на възрастните хора и мерки срещу насилието, основано на пола.

Президентът Мигел Диас-Канел, който промотира закона, призна, че има въпроси относно мярката, докато гласува в неделя.

"Повечето от нашите хора ще гласуват в подкрепа на кодекса, но той все още има проблеми, които нашето общество като цяло не разбира", каза той.

В понеделник той отпразнува одобрението на мярката, като написа в "Туитър" "Любовта вече е закон".