Правителството на Куба предупреди гражданите си да се подготвят за дефицит на газ за готвене (пропан-бутан) заради санкциите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп срещу острова, съобщава "Асошиейтед прес".

Държавните медии съобщиха, че бутилките с пропан-бутан ще бъдат дефицитна стока за кубинците, които купуват субсидиран от държавата газ за около 30 цента за бутилка, както и за клиентите, които купуват газ на пазарни цени, които са повече от 10 пъти по-високи.

Много домове в Куба зависят от пропан-бутан в бутилки, тъй като не са свързани с общинското газоснабдяване. Електрическите печки и котлоните са сравнително редки и скъпи за използване заради високите цени на тока.

Правителството обяви в съобщение, излъчено от държавните медии, че обявените през ноември санкции от администрацията на Тръмп срещу кубинската държавна енергийна компания Corporación Panamericana са довели до отмяната на планираните покупки на пропан-бутан.

"Сегашните запаси не покриват потреблението, което засяга продажбата на субсидиран и свободно продаван пропан-бутан, което може да бъде гарантирано само за места, които предоставят базови услуги на населението", се посочва в съобщението на правителството, като се допълва: "Хората трябва да предприемат мерки за икономия на газ и ефективното му използване."

Администрацията на Тръмп редовно затяга търговското ембарго срещу Куба, като заявената цел е оказване на натиск върху комунистическата страна да се откаже от близките си отношения с президента на Венецуела Николас Мадуро, когото САЩ искат да свалят от власт.

Миналата седмица САЩ забраниха чартърните полети от Америка до градове извън Хавана, което целеше да бъде прекъснат притокът на твърда валута и енергия към Куба.