Куба не изключва сътрудничеството с новата администрация на САЩ в разследването на "акустични атаки" в Хавана през 2016 г. Това съобщи в Twitter външният министър Бруно Родригес Парила.

"Декласификацията на предполагаемите здравни инциденти на американски дипломати ще покаже докъде са стигнали Тръмп, Помпео и сенатор Марк Рубио, за да оправдаят неуспеха в двустранните отношения с Куба. Някой ден ще бъде възможно да се разбере какво наистина се е случило. Куба потвърждава готовността си за ефективно политическо и научно сътрудничество, за да се намери решение на този въпрос ", се казва в съобщението.

САЩ върнаха Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма

САЩ върнаха Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма

Хавана да прекрати диверсионните си действия...

В края на 2016 г. служителите в американското посолство в Хавана започнаха да съобщават за необичайни симптоми. Някои от тях чуваха внезапен силен шум, придружен от болка в едното или и двете уши или в главата, а в някои случаи и чувство на натиск или вибрация в главата, световъртеж, шум в ушите, проблеми със зрението и когнитивни нарушения.

През 2017 г. американски дипломати в Гуанджоу, Китай се оплакаха от подобни симптоми. Към юни 2020 г. много от засегнатите продължават да страдат от тези и други здравословни проблеми. Предложени са много хипотези и механизми за обяснение на тези случаи, но няма достатъчно доказателства в полза на една или друга версия.