Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди да не се повтарят грешките от миналото и призова за подкрепа на Украйна и нейния народ в борба за собствения му живот. Така той коментира забележките на папа Франциск, че Украйна трябва да има "смелостта да развее бялото знаме" и да бъде готова за преговори с Русия

Той каза това в платформата за социални медии X, цитиран от "Укринформ".

"Най-силен е този, който в битката между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги сложи на една основа и да го нарече "преговори". В същото време, когато става дума за бял знаме, ние знаем тази стратегия на Ватикана от първата половина на ХХ век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките от миналото и да подкрепяме Украйна и нейния народ в справедливата им борба за живота", каза Кулеба.

Ватиканът: Папа Франциск не е призовавал Украйна да капитулира

Ватиканът: Папа Франциск не е призовавал Украйна да капитулира

Той е използвал бялото знаме като призив за прекратяване на огъня

Според него Украйна няма да издига други знамена.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други знамена", каза Кулеба.

Той изрази надежда, че папа Франциск ще успее да посети Украйна.

"Благодарим на папа Франциск за постоянните му молитви за мир и продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, папата ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи над милион Украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", написа Кулеба.

Папа Франциск в интервю за швейцарския телевизионен оператор RSI призова за преговори във войната на Русия срещу Украйна. Според него "най-силен е този, който гледа ситуацията, мисли за хората и има смелостта на бялото знаме, и преговаря".

Припомняме, че след изявлението на папата, Матео Бруни, директор на пресслужбата на Ватикана, уточни, че преговорите не означават капитулация на Украйна. Според него папата призова всички страни да "създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

Полша към папата: Защо Путин не прояви смелост и не изтегли армията си от Украйна?

Полша към папата: Защо Путин не прояви смелост и не изтегли армията си от Украйна?

Така мирът ще настъпи незабавно, без да са необходими преговори, смята Радослав Сикорски

Полският външен министър Радослав Сикорски също реагира на думите на папата и заяви, че за баланс е възможно също така да се насърчи руският президент Владимир Путин да има смелостта да изтегли войските си от Украйна, така че веднага да настъпи мир, без да са необходими преговори.