Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза в четвъртък, че приветства налагането на широк набор от нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и похвали мерките, предприети срещу руската отбранително-промишлена база.

"Ние особено приветстваме строгите мерки срещу отбранително-промишлената база на Русия и нейния достъп до технологии и ресурси в чужбина", написа той в X. "Всеки субект, който подпомага Русия в производството на оръжия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск."

Министерството на финансите на САЩ в сряда обяви нови санкции срещу повече от 300 юридически и физически лица, насочени към прекъсване на достъпа на Русия до продукти и услуги, необходими за поддържане на военното производство за нейната война в Украйна, включително десетки китайски доставчици.

Този ход има за цел да ограничи способността на руската армия да използва определени американски технологии в допълнение към насочването към организации в Азия, Европа и Африка.

Министерството на финансите също така заяви, че налага санкции на ключови части от руската финансова инфраструктура, включително Московската борса, която управлява най-големите публични пазари в Русия за капитал, фиксиран доход, чуждестранна валута и други продукти.

От утре Московската борса спира търговията с долари и евро

От утре Московската борса спира търговията с долари и евро

Причината са наложените от САЩ санкции