"Московска борса" от 13 юни няма да извършва търговия в долари и евро. Причината са наложените от САЩ санкции.

Това се казва в изявление на борсата, разпространено от ТАСС.

От борсата отбелязват, че на валутните пазари и на пазарите за благородни метали ще се извършва търговия с всички инструменти, с изключение на валутните двойки с щатски долар и евро.

На фондовия и паричния пазар, на пазара на стандартизирани деривативни финансови инструменти (СПФИ) сделките също ще се извършват с всички инструменти, с изключение на инструментите със сетълмент в щатски долари и евро. Търговията на пазара на деривати ще продължи както обикновено.

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

Под ударите попадат и фирми от Китай, Хонконг, Турция, ОАЕ и ЮАР

"Московска борсова група" разполага с всички необходими инструменти за осигуряване на непрекъсната търговия в условията на повишена волатилност, включително дискретни търгове, механизми за бърза промяна на рисковите параметри.

Основната задача на Московската борса е да осигури функционирането на инфраструктурата на финансовия пазар и надеждността на сделките на неговите участници. Пред лицето на новите предизвикателства Московската борса ще продължи да предоставя на клиентите си достъп до всички сегменти на търговската площадка", се казва в изявлението.

В сряда OFAC (Office of Foreign Assets Control, отдел на Министерството на финансите на САЩ, отговарящ за прилагането на санкциите) добави Московската борса, Националния клирингов център (NCC) и Националния депозитар за разплащания (NSD) към списъка със санкции.

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

Този ход ще последва подобни наказателни мерки, наложени на водещата руска танкерна група в началото на 2024 г