Северна Корея показа може би първия официален портрет на Ким Чен-ун в неделя, което дава сигнал за нов етап в култа към личността на младия комунистически вожд, съобщава сп. "Тайм".

Новият портрет дебютира по време на телевизионно излъчване на посещението на кубинския президент Мигел Диас-Канел. На портрета Ким е ухилен, като е облечен с костюм и вратовръзка в западен стил и е окачен заедно с портрета на новия кубински лидер.

Досега не е известно ликът на Ким Чен-ун да е слаган на официален портрет като тези на баща му и дядо му, Ким Чен Ир и Ким Ир Сен. Портретите обикновено са произвеждани от художествено студио в Пхенян и са обект на строги правила.

Официални потрети обикновено са видими в почти всяко обществено пространство в Северна Корея и представляват важни символи на управляващата династия на страната.

Ким Чен-ун по-често е представян като наследник, отколкото като водеща фигура, откакто пое властта през 2011 г., отбелязва Би Би Си.

Все пак младият вожд сериозно скъса с политиката на предците си, ускорявайки ядрената програма на страната и укрепвайки собствената си власт, елиминирайки противниците. Международният му имидж нарасна едва тази година след историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур през юни - безпрецедентно постижение за севернокорейския вожд.

Новият портрет "е важен, след като символично го прави равен на баща му и дядо му", а не "просто лоялен последовател на това, което е било преди", изтъква анализаторът Питър Уорд.