Италия повече няма да бъде "бежански лагер на Европа". Това обяви новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, обещавайки твърди действия за ограничаване на новопристигналите мигранти и за връщането на онези, които вече са пристигнали, съобщава "Ройтерс".

Салвини, който е председател на крайнодясната партия "Лига" и вицепремиер в новата евроскептична управляваща коалиция, направи ограничаването на имиграцията главен лозунг на партията си, чиято популярност нараства бързо в проучванията на общественото мнение.

Италия: Аванти, дилетанти!

Италия: Аванти, дилетанти!

Ще бъде чудо, ако новият премиер се окаже нещо повече от марионетка…

Два дни след встъпването на новото правителството в длъжност в петък, Салвини се отправи към Сицилия, основното пристанище, където пристигнаха повече от 600 хил. мигранти, които дебаркираха на бреговете на Италия от Северна Африка от 2014 г. насам.

"Купонът свърши" за мигрантите в Италия, подчерта Салвини, преди да посети т. нар. "гореща точка" или приемен център в сицилианското пристанище Поцало, където пристигналите с лодки са регистрирани, фотографирани и им се вземат пръстови отпечатъци.

"Лига" настоя, че огромното мнозинство от мигрантите в Италия нямат право на бежански статут, Италия не може да си позволи да им помогне и приемайки ниско заплащане, те влошават условията на труд на италианците.

Салвини засили натиска днес, изтъквайки в интервю за местно радио, че Италия "не може да бъде превърната в бежански лагер" и се зарече да лобира пред партньорите на Италия за получаване на повече помощ от ЕС за справяне с проблема.

"Ясно и очевидно е, че Италия беше изоставена, сега трябва да видим фактите", изтъкна Салвини, запитан за коментарите на германския канцлер Ангел Меркел, че Европа се нуждае от нов подход за имиграцията.

Салвини, който иска да отвори център за задържане и депортиране на мигранти във всеки италиански регион, по-късно написа в "Туитър": "Или Европа ни подава ръка да направим страната си сигурна, или ще изберем други методи."

Италия се превърна в основен маршрут за влизане в Европа на икономически мигранти и търсещи убежище, като стотици хиляди предприемат опасното прекосяване от Северна Африка през Средиземно море всяка година, а хиляди загиват в морето. Другият основен маршрут - от Турция за Гърция, до голяма степен беше затворен, след като повече от 1 млн. души влязоха в Европа през 2015 г.

46 са загиналите край Тунис мигранти

46 са загиналите край Тунис мигранти

Лодката им потъна до южното крайбрежие на страната

След като най-малко 48 мигранти загинаха през уикенда, след като тяхната лодка потъна край бреговете на Тунис, Салвини отбеляза, че няма причина хората да бягат от Тунис, която е "свободна и демократична страна".

Проучване на общественото мнение, публикувано в събота, показа, че подкрепата за "Лига" е нараснала до 28,5 процента от 17 на сто, които тя получи на парламентарните избори на 4 март.

Сега "Лига" е само на 1,6 процента зад коалиционния си партньор - лявоориентираното популистко движение "Пет звезди", чиято подкрепа леко се сви, след като на изборите беше подкрепено от 32,7% от гласоподавателите.