Кувейтските власти заявиха, че страната има готовност да бъде домакин на международна конференция за хуманитарната криза в Сирия, съобщи Би Би Си.

Преди това въпросът за провеждане на такъв форум беше поставен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун По данни на световната организация, от хуманитарна помощ се нуждаят около 2.5 милиона сирийци. Над половин милион души са били принудени да напуснат страната.

Вчера телевизия „Ал Джазира" цитира опозиционни сили в Сирия, според които  правителствената армия за първи път е използвала химическо оръжие срещу опозицията. Според телевизията, бунтовниците от Хомс са свидетелствали, че срещу тях е използван отровен газ. Твърди се също така, че самолети на сирийските ВВС са ги бомбардирали с химически вещества.

Това се случи на фона на визитата на специалния пратеник на ООН за Сирия - Ладхар Брахими, който се вчера се срещна с президента Башар Асад в Дамаск.
На срещата Брахими е заявил, че ситуацията в страната продължава да буди тревога у международната общност.

Припомняме, САЩ и НАТО заявиха преди време, че ще се намесят, ако в Сирия бъде използвано химическо оръжие.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви от своя страна, че използването на химическо оръжие би било равносилно на самоубийство за сегашния сирийски президент Башар Асад. По думите му, Русия не вярва, че правителствените сили наистина са употребили химическо оръжие.

Междувременно агенция Интерфакс съобщи, че руските  десантни кораби „Азов" и „Николай Филченков" са тръгнали от Новоросийск към сирийското пристанище Тартус със спецчасти от морската пехота на борда.
Впоследствие руското външно министерство определи информацията за изпращане на спецчасти към Сирия като „глупост".