Председателят на Съвета на Киркук Ризгар Али обвини Турция, че подклажда сектантското насилие в Ирак.

Забележката си той направи по повод състоялата се наскоро конференция в Анкара по въпроса за Киркук, предаде middle-east-online.com. Ризгар Али настоя Багдад да поиска обяснение от Анкара.

На конференцията освен представители от Багдад са присъствали и някои от тюркските представители в съвета в Киркук, посочи председателят.

По думите му провеждането на такава конференция на сектантска и национална основа не е в интерес на нито една етническа група. Напротив, според него това би задълбочило кризата и сектантското насилие от страна на ислямистите и „садамистите".

Али, който е член на Патриотичния съюз на Кюрдистан, оглавен от иракския президент Джалал Талабани, смята, че форумът е пречка за процеса за нормализация на Киркук, заложен в иракската конституция.

Текстът от конституцията, на който той се позовава, предвижда до края на тази година да се проведе референдум за бъдещето на града.

Иракските кюрди искат да присъединят града и прилежащите петролни полета към своята автономия. Арабското население в Ирак се противопоставя на това и оценява този ход като част от плана на кюрдите да се отцепят от Багдад.

Анкара също се противопоставя на подобен сценарий, който според нея ще доведе до активизиране на сепаратистките нагласи след кюрдите в Турция. Анкара обвинява иракските кюрди, че след началото на американската кампания в Ирак са преселили хиляди от своите хора в град Киркук с цел да предрешат референдума.