Иракските кюрдски сили пешмерга са превзели няколко села североизточно от иракския град Мосул в четвъртия ден от мащабната военна кампания за освобождаването на града от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщават военни източници, цитирани от турската Анадолска агенция.

"Нашите сили освободиха 12 села по трите оси, по които те напредват към Мосул от североизток", уточни офицер от Пешмерга.

По-рано тази седмица иракските сили, подкрепяни с въздушни удари от оглавяваната от САЩ коалиция, започнаха дългоочакваната офанзива за отвоюването на Мосул - последната крепост на ДАЕШ в Северен Ирак, който беше овладян от терористите през юни 2014 г.

С овладяването на 12-те села силите пешмерга сега се намират на около 12 км северно от Мосул.

Според източник от силите пешмерга, пожелал анонимност, настъплението на кюрдите е подкрепено от въздуха от коалицията около САЩ.

Офицер от иракската армия пък е разкрил, че иракските антитерористични сили са пристигнали в район, който се намира на около 40 км източно от Мосул преди друго планирано настъпление срещу контролирания от ДАЕШ град.