Подкрепяни от САЩ бойци са напреднали до подстъпите на ключов град, контролиран от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Северна Сирия. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес".

Сирийските демократични сили (СДС), алианс между кюрдски и арабски сили, подкрепяни от въздушни удари и спецчасти на оглавяваната от САЩ международна коалиция, обкръжиха град Табка в началото на април.

Градът и намиращият се в близост язовир се разглеждат като ключова за превземане цел в по-широката офанзива за град Ракка, фактическата столица в Сирия на обявения от ДАЕШ "халифат", на около 55 км в източна посока.

Бойците на СДС "сега са на стотици метри от Табка", уточни Рами Абдел Рахман, който е шеф на Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

Отбелязва се, че СДС са напреднали през нощта след прогонването на терористите от два района югоизточно и югозападно от града.

"Тежки боеве се провеждат в околностите на двете предградия", посочи Абдел Рахман, допълвайки: "ДАЕШ опитват да контраатакуват."

ДАЕШ са поставени под натиск на няколко фронта, като сирийските правителствени сили ги атакуват на други места в Сирия, а подкрепяната от САЩ офанзива на иракските сили се опитва да ги прогони от град Мосул, който е основната им крепост в Ирак.

СДС започнаха кампанията си за Ракка през ноември и оттогава успяха да отвоюват голяма част от околната провинция.