Али Лариджани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, е отказал участие в 43-тата Мюнхенска конференция по политиката на сигурността, съобщава АП.

Агенцията се позовава на председателстващия конференцията Хорст Телчик.
По думите на Телчик Лариджани представил уважителна причина за отсъствието си - заболяване.
На запитване на журналист не е ли това заболяване „дипломатическа болест", Телчик отговорил:
„Не може ли да ми зададете по-лесен въпрос?"

В същото време и иранската държавна информационна агенция ИРНА предаде, че Али Лариджани решил да отмени пътуването си в Мюнхен, тъй като не се чувствал добре.

Припомняме, че в конференцията в Мюнхен участват над 250 държавни ръководители и политически лидери от над 40 страни, сред които и руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел.

По-рано бе съобщено, че в 43-тата Мюнхенска конференция по политиката на сигурността участие ще вземе и Али Лариджани.

Тогава бе предвидено, че извън основния дневен ред на конференцията европейските представители ще обсъдят с Лариджани и иранската ядрена програма.

Имаше и предварителна информация за това, че секретарят на иранския съвет за сигурност ще се срещне с външния министър на Германия - Франк Валтер Щайнмайер и с Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Хавиер Солана.

За тази вечер във Виена бе планирана и среща между Лариджани и директора на Международната агенция за атомна енергия - Мохамед Ел Барадей, но както агенция ИРНА предаде, разговорите са били отменени поради технически причини.