Латвийският външен министър Кришианис Каринш призова Великобритания да преразгледа въпроса за възстановяване на наборната военна служба и въвеждането на модел на "тотална отбрана", като това би могло да помогне да се противодейства на руската агресия. Той заяви това пред британския вестник "Сънди Телеграф"

Според Каринш, Лондон трябва да обмисли възможността да последва примера на Латвия, която миналата година въведе модела на финландската система за военна повинност, задължавайки всички физически здрави мъже да преминат 11-месечна военна служба.

"Силно бихме препоръчали това", заяви Каринш пред в. "Сънди телеграф". Той добави, че Латвия работи по система, наречена "тотална отбрана", включваща всички части на гражданското общество, като подчерта необходимостта от планиране, обучение и снабдяване, с цел да се направи това видимо за руснаците и да се предотвратят евентуални империалистически амбиции.

Според Каринш е "неизбежно", че Великобритания трябва да увеличи разходите си за отбрана до 3% от БВП. Това стана предмет на дискусии, след като министърът на отбраната Грант Шапс призова за това увеличение, въпреки че премиерът Риши Сунак изрази предпочитане разходите за отбрана да бъдат повишени до 2,5% от БВП, когато икономическите обстоятелства позволят.

Въпреки тези призиви, през януари министърът на въоръжените сили Джеймс Хепи отхвърли идеята за въвеждане на наборна военна служба във Великобритания в случай на конфликт с Русия, като подчерта, че Лондон има планове за мобилизиране на доброволци, но не се обмисля връщането на наборната служба.

Великобритания тества неуспешно ракетната си система за ядрено възпиране

Великобритания тества неуспешно ракетната си система за ядрено възпиране

Ракета се е разбила в океана близо до подводницата, от която е била изстреляна