Събитията в банковия сектор на Латвия, свързани със задържането на шефа на централната банка Илмар Римшевич, са част от мощна информационна кампания срещу страната. Това се казва в официална позиция на латвийското министерство на отбраната, цитирана от Дойче веле.

В съобщението се посочва, че по външни признаци кампанията наподобява предизборните информационни атаки в САЩ, Франция и Германия.

От министерството напомнят, че първата публикация по случая беше статия на журналист от агенция AP за вероятна връзка на Римшевич с руски предприемач, на когото са наложени санкции от САЩ. Впоследствие новината е разпространена от сайтове, които никога преди това не са писали за Латвия, някои от тях дори не публикуват новини по финансови теми.

От министерството предполагат, че с кампанията се цели компрометиране на Латвия и разрушаване на доверието към нея в западните страни.

Премиерът на Латвия поиска оставката на гуверньора на централната банка

Премиерът на Латвия поиска оставката на гуверньора на централната банка

През уикенда властите арестуваха управителя на банката

В съобщението се допуска, че това може да е само началото на кампания, целяща да повлияе както на политиката на страната, така и на парламентарните избори, които ще се проведат през октомври

Шефът на Централната банка на Латвия Илмар Римшевич беше задържан през нощта срещу 18 февруари по подозрения в корупция и пране на пари. На 19 февруари той беше освободен срещу гаранция от 100 хиляди евро