Западът иска да превърне Русия в "послушна" страна и удобна територия за прокарване на собствените си интереси, като тези опити ставали все по-ожесточени. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

"Виждате как се развива ситуацията на световната сцена. Всички опити на Русия да стане независима, да защити правото си на независима външна политика, на защита на международното право се натъкват на все по-ожесточена съпротива от тези наши западни колеги, които искат да ни направят "послушни", искат да ни принудят да се съгласим с тези много съмнителни интерпретации на универсалните човешки ценности, които те самите изповядват и които противоречат на руската културна традиция, нашите цивилизационни традиции", подчерта Лавров.

Лавров за Навални: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Лавров за Навални: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Има за цел да отклони вниманието на гражданите им от вътрешните проблеми

По думите на Лавров силата, знанията и опитът на руските дипломати, разчитайки на мъдростта на своите предшественици, трябвало да бъдат използвани по най-активен начин за постоянното придвижване на външнополитическия курс, определен от президента на Русия.

Денят на дипломатическия работник се отбелязва в Русия на 10 февруари.

Професионалният празник на руските дипломати се отбелязва от 2002 година. Датата не е избрана случайно: първото документално споменаване на външно министерство на Русия - Посолският приказ - датира от 10 февруари 1549 година.

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

Борел предложи да наложат санкции на Русия, която се опитва да раздели Запада