Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че критиката на Запада към Москва заради задържането на руския опозиционер Алексей Навални има за цел да отклони вниманието на гражданите им от вътрешните проблеми, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Той поясни, че западните политици са се възползвали от новината за завръщането на Навални в Русия, за да отклонят вниманието от най-дълбоката криза, в която е навлязла либералният модел на развитие.

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Москва призова Запада да не се меси в руските дела

По-рано говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова призова Запада да спазва международното право, да не се меси в делата на държавите и да се заеме с личните си проблеми.

44-годишният бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Джейк Съливан, бъдещият съветник по сигурността...

САЩ, ЕС, няколко други европейски правителства, Канада и висш съветник на новоизбрания американски президент Джо Байдън призоваха Москва за незабавно освобождаване на Навални. Някои в ЕС призоваха да се наложат санкции на Русия.

Адвокати на опозиционера обявиха, че не им е позволен достъп до килията.

ЕС осъжда задържането на Навални

ЕС осъжда задържането на Навални

Лидерите настояват за незабавното му освобождаване...

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.