В телефонен разговор руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха сваления руски боен самолет СУ-24 над Сирия, предаде ТАСС като цитира съобщение на Държавния департамент на САЩ. 

Кери е поднесъл съболезнования за загиналия пилот. 

Припомняме, че единият пилот загина, а щурманът беше спасен при спецоперация на руски морски пехотинци в Сирия.

Турската армия разкри аудиозапис, в който Военновъздушните сили на съседката ни предупреждават руския самолет Су-24 преди да го свалят, съобщава Ройтерс.

На записа се чува глас, който призовава руския самолет да „промени посоката си”.

По-рано днес оцелелият руски летец каза, че предупреждение от турска страна не е имало нито визуално, нито по радиото. 

Анкара вчера обяви, че турски Ф-16 е свалил руския самолет, след като е нарушил въздушното пространство на Турция. Според турската армия Су-24 е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути заради нарушение на въздушното пространство на Турция преди да бъде свален.

Сваленият от Турция руски боен самолет Су-24 изглежда като „планирана провокация”. Това заяви по-рано по случая Лавров, но беше категоричен, че Москва не планира да влиза във война с Турция.

Министърът също се чуди дали Турция координира действията си със САЩ.

Москва „не се опитва да си затваря очите” по отношение на факта, че ислямисти използват Турция като плацдарм за извършване на терористични атаки в Сирия и други държави. Опитваме се да вземем под внимание интересите на нашите турски съседи и да обясним нашите позиции в диалог, обяви Лавров.

Русия, по думите му, се опитва да преследва по-балансирана политика, която не цели само отстраняване на Башар Асад на всяка цена.

Иначе Москва подкрепя предложението на френския президент Франсоа Оланд за затваряне на турско-сирийската граница, подчерта Лавров.