Предупреждение от турска страна нямаше нито визуално, нито по радиото. Това заявява, цитиран от „Новости”, щурманът на руския бомбардировач Су-24, свален вчера от турските ВВС.

Въобще нямаше контакт. Затова и ние заходихме за боен курс в нормален режим. Трябва да е ясно каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя Ф-16. Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, заставайки на паралелен курс. И ракетата удари опашката ни внезапно, като дори визуално не я видяхме, за да направим противоракетен маньовър, разказва капитан Константин Мурахтин.

Мурахтин е категоричен, че е изключено самолетът да е нарушил турското въздушно пространство – дори за секунда. Още повече, че летяхме на височина 6000 метра, времето беше ясно, контролирахме напълно целия полет до взрива на ракетата, заявява летецът.

Прекрасно виждах и по картата, и на местността къде е границата и къде се намираме ние, нямаше даже опасност да влезем в Турция, разказва Мурахтин.

По думите му те често извършвали полети там и познавали мястото като „петте си пръста”. Аз като щурман знам всяка височинка там, мога и без прибори да се ориентирам, заявява летецът.

По думите на летеца той с нетърпение очаква кога ще бъде изписан, за да се върне веднага в строя.

„Ще помоля командването да ме остави в същата авиобаза в Сирия, тъй като съм длъжен да си върна за командира”, заявява оцелелият щурман.

Припомняме, единият пилот загина, а щурманът беше спасен при спецоперация на руски морски пехотинци в Сирия.

Анкара вчера обяви, че турски Ф-16 е свалил руския самолет, след като е нарушил въздушното пространство на Турция. Според турската армия Су-24 е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути заради нарушение на въздушното пространство на Турция преди да бъде свален.

Русия от своя страна поддържа позицията, че самолетът не е нарушавал турското въздушно пространство и че е свален над сирийска територия. Това доведе до рязко влошаване на отношенията между Русия и Турция.