Руският президент Владимир Путин изнася ежегодната си реч за състоянието на страната пред двете камари на руския парламент (Федералното събрание) – Държавната дума и Съвета на федерацията, която е относно приоритетите във външната и вътрешната политика.  

Путин подчерта, че турският президент Реджеп Ердоган „ще съжалява за стореното”, но Русия няма да се ангажира със застрашителни военни действия с Турция.

Руският президент също така подчерта, че Турция „няма да се размине само с няколко домата” за свалянето на руския бомбардировач Су-24.  

„Ако някой смята, че ще се размине за отвратителното военно престъпление – убийството на нашите граждани – само с домати, или някои ограничения в сферата на строителството и други индустрии, той дълбоко греши”, натърти Путин, препращайки към скорошните ограничителни мерки срещу Турция, които включват забрана за вноса на някои зеленчуци и плодове.

„Те няма да видят нервна, истерична реакция, която е опасна за нас и за целия свят... Няма да има подобно нещо. Основата за нашите действия е, на първо място, отговорността пред нашата страна и нашия народ”, посочи руският държавен глава.

Русия спря "Турски поток"

Русия спря "Турски поток"

Новак потвърди, че всички междуправителствени преговори

Путин подчерта още, че Русия знае кой печели от контрабандата на петрол в Турция и кой набира нови екстремисти.

„Ние знаем, например, кой пълни джобовете си и кой позволява на терористите да печелят от петрола, откраднат от Сирия в Турция. Това са парите, които престъпниците използват за набиране на наемници, купуване на оръжия, организирането на нечовешки терористични атаки срещу нашия народ, народите на Франция, Ливан и Мали”, добави Путин.

Той посочи, че Русия прави разлика между турския народ и неговото ръководство.

„Турският народ е вежлив, трудолюбив и талантлив. Ние имаме много стари и доверени приятели в Турция. И подчертавам – те трябва да знаят, че ние не ги приравняваме към сегашните власти, които са пряко отговорни за смъртта на нашите военнослужещи в Турция”, изтъкна още той.

Путин заяви още, че очевидно Аллах е решил да накаже турското ръководство, взимайки им умовете.

„Ние сме готови да сътрудничим с Турция по всякакви чувствителни въпроси и бяхме готови да отидем още по далеч отколкото съюзниците на Турция бяха готови”, коментира той.  

По думите на Путин, Русия отдавна била в първите редици във войната срещу международния тероризъм. Терористичните нападения срещу руските граждани в Русия са отнели живота на хиляди хора. Отнело е почти 10 години, за да бъде пречупен гръбнакът на тероризма, да бъдат принудени терористите да напуснат Русия. „Но все още от време на време ние се изправяме срещу тях на наша територия”, заявил Путин.

Руският държавен глава подчерта, че Русия е показала „изключителна отговорност и лидерство” в борбата срещу тероризма. „Тези решителни ходове бяха подкрепени от руското общество”, отбеляза той.  

Руската армия и военноморските сили са показали своята готовност и са натрупали ценен опит, които ще бъдат използвани в бъдеще, според Путин.  

„Историческите паралели са очевидни. През 20 век отказът от обединяване на силите срещу нацизма във времето беше заплатен с животите на милиони и най-кървавата световна война. Днес ние, отново, сме изправени пред разрушителна, варварска идеология и нямаме никакво право да позволяваме на съвременните фанатици да постигнат целите си. Ние трябва за изоставим всички кавги и различия, да образуваме твърд юмрук, единен антитерористичен фронт, които ще действа въз основа на международното право и ще бъде спонсориран от ООН”.

Всяка цивилизована държава е задължена да допринесе за победата срещу тероризма.

Никакви контакти или бизнес начинания с терористи няма да бъдат позволени, подчерта той.

„Това означава никакъв подслон за екстремисти, никакви двойни стандарти, никакви контакти с каквито и да е терористични организации. Никакви опити да бъдат използвани за собствените цели на някого, никакъв криминален кървав бизнес с терористи”, подчерта Путин.

Очевидно Аллах е решил да накаже турското ръководство, взимайки им умовете
Вл. Путин

Той коментира и ситуацията в Афганистан, Сирия, Ирак и Либия. Ирак, Либия и Сирия сега са райони на анархия, представляваща заплаха за целия свят.
Не е възможно да бъде победен международния тероризъм, особено когато границите са отворени. Трябва да сме подготвени да се борим с тероризма”, настоя Путин.

По думите му, Русия е силна, защото „ние уважаваме нашите етнически групи”.

Путин напомни, че през 2016 г. ще се проведат парламентарните избори в Русия, като разпореди предизборната кампания да бъде прозрачна.

По въпросите на корупцията руският президент настоя, че всички държавни служители трябва да декларират доходите си. Призова главната прокуратура да отговори подобаващо на подадени сигнали за корупция.

Съдилищата трябвало да бъдат по-обективни.

По темата за икономическите предизвикателства пред страната Путин отбеляза, че бил наясно, че времената в Русия са трудни понастоящем, но не били критични. Рублата се стабилизирала. Междувременно трябвало да се вземат предвид глобалните икономически промени. „Русия не трябва да бъде уязвима”, настоя той и даде да се разбере, че правителството трябва да обясни на гражданите какво върши властта.  

Руският държавен глава коментира, че редица индустрии в момента са поставени под риск. Строителството на първо място. Трябвало да се помисли за доходите на руснаците и за хората с увреждания.  

Настоя за балансиране на бюджета, като бюджетният дефицит не трябвало да бъде по-висок от 3%.

Путин предложи увеличаване на амнистията за капиталите в продължение на половин година.

„Миналата година амнистията  за капиталите, завръщащи се в Русия, беше обявена. Междувременно компаниите и фирмите не бързат да използват тази възможност, което означава, че предложената процедура е трудна и няма достатъчно гаранции”, заяви Путин.

Нови възможности ще бъдат създадени за източните райони на Русия, които били важни за страната.

Путин благодари земеделския сектор. „Сега ние сме сред водещите износители на земеделски продукти”, похвали се Путин и разпореди да се култивира повече земя, която е необработваема.

Ние приветстваме чуждестранното участие в руската икономика. Ние оценяваме тези, които идват дългосрочно на руския пазар въпреки предизвикателствата”, посочи той и окуражи частните инвестиции.  

Путин изтъкна, че Русия приветства сътрудничеството с Китай, особено по проекта „Пътят на коприната”.