Икономическите последици от решението на Турция да свали руския бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница ще бъдат дългосрочни и тежки за Анкара, не за Москва, се твърди в публикация на MarketWatch.

„Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган си нанасят удари като двама равностойни по сила гладиатори, но търговската война, която единият предизвика, а другият води може да бъде спечелена само от един: Русия”, посочва изданието.

Със свалянето на руския бомбардировач Анкара нанесе тежък удар на търговските отношения в размер на 30 млрд. долара с Москва, които, според колумниста на MarketWatch Амоц Аса-Ел, са важни за Русия, ала за Турция са „екзистенциални”.

Русия се нуждае от зеленчуците и плодовете на стойност приблизително 4 млрд. долара, които купуваше от Турция след налагането на санкциите от страна на Запада, но тя ще намери подобна продукция в други топли страни, точно както тя ще намери алтернативни клиенти за 1,5 млрд. долара във вид на зърнени храни, които продаде на Турция през миналата година”, отбелязва още изданието.

Туризмът на Турция също ще бъде ударен, губейки милиони руски посетители. Около 3,3 млн. руснаци (10% от всички туристи, идващи в Турция годишно) са били на почивка в страната през 2014 г.

Загубата на руските клиенти и партньори ще бъде особено вредна за турската икономика, тъй като тя изпитва сериозни затруднения заради милионите сирийски бежанци, както и заради бунтуващите се кюрди.

„Земеделските производители, които ще загубят руския пазар, а работещите в хотелите и ресторантите, които скоро ще загубят руската си клиентела, ще се присъединят към тези турци, които вече се мъчат да се справят с натиска върху турския трудов пазар, идващ от милионите сирийски бежанци”, обяснява медията.

Наскоро въведените ограничителни мерки не обхващат доставките на газ. Ако го направят, нещата ще се влошат още повече за Анкара.

„Да, 20 млрд. долара са много пари дори за Русия, но това не е сума, която тя не може да си позволи да загуби. Турция, от друга страна, ако бъде лишена от руския газ, почти ще изпадне в безизходица”, отбелязва MarketWatch.

Ако Турция реши да добави масло в огъня, икономическият натиск от страна на Русия само ще се увеличи. Той „няма да отслабне, докато някой в Анкара не направи това, което нито Путин, нито Ердоган някога са правили: да капитулира”, заключава изданието.