Президентът на САЩ Барак Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет, цитиран от АП.

Обама се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в кулоарите на световната конференция за климата в Париж.

Държавният глава на САЩ изтъкна, че Турция е съюзник на НАТО и има право да се защити. По думите му Вашингтон е заинтересован от ускоряване на военните отношения с Турция.

Той определи „Ислямска държава” за общ враг на Русия, Турция и САЩ. Американският президент се опитва да убеди Русия да насочи бомбардировките в Сирия към терористичната организация, а не към бунтовниците, които се борят срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

Ердоган от своя страна каза, че Турция също иска да избегне напрежение с Русия. Според него Анкара е „решена да продължи борбата” срещу „Ислямска държава”.

Турският лидер също подчерта нуждата от политически преход в Сирия, допълвайки, че са необходими нови дипломатически усилия.

Реджеп Ердоган намекна също, че Русия бомбардира сирийската опозиция, включително туркмените в Сирия. Районите, където няма присъствие на джихадисти от „Ислямска държава”, са бомбардирани постоянно, изтъкна той.

Американският държавен глава също коментира бежанската криза. Той приветства Турция за щедрото приемане на сирийски бежанци. Според него сигурността по границата е засилена.