"Повредено е таблото с паметта на "Черната кутия" на сваления от Турция руски самолет Су-24, потвърдено е", съобщи председателят на комисията по разследване на причините за падането на самолета Су-24 Николай Примак, предаде Интерфакс.

"Сега дори визуално е видно, че на повърхността на таблото от осем чипа три  явно са счупени. Това видимо свидетелства, че полетната информация при тях липсва", заяви в ефир по телевизионния канал "Русия 24" един от участниците в разкриването на бордовите записи.

Русия иска компенсация от Турция за сваления Су-24

Русия иска компенсация от Турция за сваления Су-24

Според него „нападението над руския военен самолет

Във връзка с това бе решено да се проведат рентгеноскопии на всеки от 16-те блокове с памет в специална лаборатория.

Отварянето на "черната кутия" започна в Международния авиационен комитет в петък. Според РИА Новости, руският бомбардировач Су-24 не е представлявал каквато и да е опасност за Турската Република и нейните граждани, съобщи заместник главния командир на Въздушно-космическите сили на Русия Сергей Дронов. Той заяви, че самолетът не е навлизал в турското въздушно пространство.

"Русия разполага с всички необходими доказателства, които потвърждават, че руския самолет не е нарушавал границата на Турция", съобщи Дронов.

С цел максимална откритост и прозрачност при разследването руските власти поканиха британски, китайски и индийски дипломати да присъстват на отварянето на черната кутия.

Заместник-командващият руските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сергей Дронов заяви, че Москва е поканила 14 държави да изпратят свои експерти, за да изследват черната кутия на самолета, но са пристигнали само британски и китайски експерти.

Кутията бе показана на журналистите, при което Дронов обърна внимание, че боята върху винтовете й е непокътната, което показва, че устройството не е било отваряно и се изключва всякаква манипулация. Кутията е в състоянието, в което е била намерена на мястото на падането на самолета, посочи той.

Русия очаква информацията от черната кутия да докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство при трагичния инцидент на 24 ноември. От Турция твърдят, че са свалили руския бомбардировач, след като той за 17 секунди е навлязъл в тяхното въздушно пространство.

Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара, отбелязва Асошиейтед прес. Очаква се данните от записващото устройство ще бъдат огласени в понеделник.