Нямаме никакво намерение да поднасяме извинение на когото и да било.

Това коментира турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в ефира на БиТиВи по повод обтегнатите отношения между Русия и Турция.

Съжаляваме, че този инцидент се случи, изтъкна той.

Гьокче смята, че инцидентът е можело да се избегне. Турция изпълнявала законодателството си за защита на небето. На два пъти още в началото на октомври Русия нарушила турското въздушно пространство, по думите му. През целия месец октомври руската страна продължила да нарушава забраната за полети в небето над Турция.

Руските военни власти се ангажираха това да не се повтори, обясни посланикът на Турция. Въпреки това Русия не спазила обещанието си. Сюлейман Гьокче отново подчерта, че са отправени 10 предупреждения преди да се свали руския самолет. Освен това руските пилоти не се идентифицирали.

Като опасни той определи руските твърдения, че Турция търгува с петрола на ИДИЛ. Определи ги като манипулации и като опасни твърдения, целящи изместване на фокуса. 

Ние сме естествен партньор в международната коалиция, Турция пряко или непряко води борба срещу ДАЕШ, подчерта посланик Гьокче.

От доста време Турция обменяла разузнавателна информация с партньорските служби. Той даде за пример единият от парижките терористи, за който Турция на два пъти е давала информация през тази година.

Руските санкции, по мнението му, нямало да поставят Турция на колене. Турция е 16-тата по сила икономика в света, подчерта турският посланик у нас. По думите му Турция не е предизвикала създалата се ситуация, която била нежелателна.

Турция и Русия винаги са били приятели, каза Гьокче.

За да се успокояла ситуацията между двете държави трябвало да има дипломация и разговори. Призоваваме за намаляване на напрежението, поиска посланикът на Турция.