Външните министри на Русия и Турция проведоха първа среща след сваления руски фронтови бомбардировач Су-24 от турски изтребители над сирийско-турската граница миналият месец, съобщават руски медии.

Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са разговаряли около 40 минути в кулоарите на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Белград.

Двамата са обсъдили напрегнатите турско-руски отношения. Разговорите се състояха при закрити врата.

Разговорите са проведени по молба на Анкара, след като руският лидер Владимир Путин отказа да отговори на телефонно обаждане на турския си колега Реджеп Ердоган и отказа двустранна среща в кулоарите на световната конференция за климата в Париж преди няколко дни.

След срещата Чавушоглу заяви, че свалянето на руския самолет и антитерористичните действия срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) са две различни неща.

В Сирия петгодишният конфликт доведе до проблеми за целия регион. Терористичната заплаха нарасна до нови мащаби. Бомбени атентати в Анкара, терористичните атаки в Париж и свалянето на руския самолет в Египет. Тези атаки също промениха нашето виждане за сигурност по фундаментален начин, изтъкна той на срещата на ОССЕ.

Трябва също да спомена, че инцидентът на 24 ноември беше в резултат на нарушаване на турското въздушно пространство и не трябва да бъде бъркан с нашите бойни действия срещу нашия общ враг ДАЕШ, добави Чавушоглу.

От думите му стана ясно, че Турция е поднесла съболезнования на Русия за убития пилот при инцидента.

Външният министър на Турция също обяви, че Анкара подкрепя териториалната цялост на Украйна, включително Крим.

Нищо ново не чухме. Министър Чавушоглу потвърди коментарите на премиера и президента на Турция”, заяви Лавров след срещата.

По-рано премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара е готова да обсъди инцидента с Москва.

По думите му Анкара иска да разреши всички конфликти чрез диалог.

Ако Русия пожелае още веднъж информацията за инцидента, въпреки че ние вече я споделихме, ние сме готови да го направим отново”, каза той по време на посещение в Азербайджан.

Във вторник руското правителство подкрепи предложение на президента Владимир Путин за налагане на рестриктивни мерки срещу Турция заради инцидента.