Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова за откриване на канали за комуникация между Анкара и Москва, за да се предотвратят инциденти като сваления руски боен самолет от турски изтребители над сирийско-турската граница миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Вчера по време на световната конференция за климата в Париж руският президент Владимир Путин отказа да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, който настояваше за разговори с цел нормализиране на отношенията между Русия и Турция

„Отново нашият призив към Русия е откриване на военни канали за комуникация с цел предотвратяване на подобни инциденти. Нека останат дипломатическите канали отворени”, каза Давутоглу на пресконференция преди да отлети за Северен Кипър.

„Трябваме да седнем на масата и да започнем разговори вместо да се отправят неоснователни обвинения”, добави той.

По думите му Турция ще продължи усилията си да изтласка “Ислямска държава” от сирийско-турската граница.

Путин, който подписа указ за налагане на икономически санкции на Турция заради инцидента, вчера обяви, че турската държава е свалила руския бомбардировач Су-24, тъй като е искала да защити доставки на петрол от „Ислямска държава”. Ердоган пък отговори, че ще се оттегли от поста на президент, ако Москва докаже обвиненията.