Руският външен министър Сергей Лавров отново предизвика срещу себе си обвинения в антисемитизъм, след като сравни международната изолация на Русия заради войната в Украйна с убийството на евреи в Европа по време на Холокоста. През май руският президент Владимир Путин вече беше принуден да се извини на Израел заради думите на Лавров за предполагаемия еврейски произход на Хитлер, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Сергей Лавров сравни военната помощ на САЩ за Украйна с действията на Хитлер (както и Наполеон) по време на годишната си пресконференция в сряда.

"Точно както Наполеон мобилизира почти цяла Европа срещу Руската империя, точно както Хитлер мобилизира и залови, постави под оръжие повечето европейски страни и ги хвърли срещу Съветския съюз, сега Съединените щати са формирали коалиция от почти всички европейци, които са членки на НАТО и не само, от членки на ЕС и чрез Украйна чрез подставени лица водят война срещу страната ни със същата задача - окончателното решаване на "руския въпрос", каза руският външен министър.

"Както Хитлер искаше окончателно да реши "еврейския въпрос", така сега, ако четете западните политици, те недвусмислено казват, че Русия трябва да претърпи стратегическо поражение", добави Лавров (цитиран от ТАСС).

Германските нацисти преследваха политиката на "Окончателното решение на еврейския въпрос" (Endlösung der Judenfrage) от 1941-1945 г., която беше умишлено масово избиване на европейските евреи.

Израел обвини Лавров в оскверняване на паметта за Холокоста. "Всяко сравнение или съпоставяне на текущите събития с плана на Хитлер за окончателно решение за унищожаване на еврейския народ изкривява историческата истина, осквернява паметта на мъртвите и оцелелите и трябва да бъде решително отхвърлено", се казва в изявление на външното министерство на еврейската държава.

Европейският еврейски конгрес (EJC) също осъди изказванията на Лавров и го призова да се извини.

"Ние сме шокирани и ужасени от срамното сравнение, направено от министър Лавров, между действията на една коалиция от демократични държави и преследването и убийството на шест милиона евреи от Хитлер", каза в изявление президентът на Европейския еврейски конгрес Ариел Музикант.

Германският посланик в Израел Щефен Зайберт нарече думите на Лавров "шокиращи". "Историческият урок, който трябва да се научи от това, е, че военните престъпления на Русия в Украйна няма да бъдат нито забравени, нито ще останат ненаказани", каза Зайберт, цитиран от Times of Israel.

Френското посолство в Израел нарече думите на Лавров "възмутителни и срамни". "Окончателното решение" остави неописуем белег върху човешката история", се казва в изявление на мисията.

По-рано във Вашингтон изявлението на Лавров също беше наречено обидно и абсурдно.

"Първата ни реакция е как се осмелява да сравнява нещо с Холокоста! Всичко, да не говорим за войната, която започнаха!" Това каза на брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Кърби добави, че тъй като Русия нахлу в Украйна през 2014 г. и след това започна пълномащабно нахлуване през 2022 г., твърденията, че руснаците са жертвите, са безсмислени.

Руското външно министерство все още не е коментирало скандала, а говорителят на руския президент Дмитрий Песков отказа да говори по темата.

"В края на краищата тук тече обмен през министерствата на външните работи. Да оставим (дискусията) там", каза Песков в отговор на въпрос каква е позицията на Кремъл по този случай.

Втори скандал за шест месеца

През май 2022 г. водещи израелски медии и официални лица нападнаха Лавров след неговите забележки за евреите и Хитлер в интервю за италианска телевизионна компания.

В отговор на въпрос как Украйна може да бъде обвинена в нацизъм, ако нейният президент Володимир Зеленски е евреин, руският министър каза, че Адолф Хитлер също е от еврейски произход и - нещо повече - "най-ревностните антисемити", каза Лавров, като правило, евреи.

"Може да греша, но Адолф Хитлер също имаше еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ казва, че най-ревностните антисемити обикновено са евреите. "В семейството има черни овце", както казваме ние, каза той.

Тогавашният ръководител на израелското правителство Нафтали Бенет отговори, като обвини Лавров в лъжа, чиято цел "е да обвини самите евреи в най-ужасните престъпления в историята, които са извършени срещу тях, и по този начин да премахне отговорността от враговете на Израел."

По-малко от седмица по-късно от кабинета на израелския премиер съобщиха, че Владимир Путин се е извинил за думите на Лавров. От Кремъл обаче не потвърдиха официално това.

Русия се закани бързо да отрезви ЕС и НАТО

Русия се закани бързо да отрезви ЕС и НАТО

Москва щяла да накара Запада да се откаже от "колониалните си илюзии"